Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Succesvolle netwerkdag over wijkinloophuizen

Zo'n 80 mensen uit het hele land, die betrokken zijn bij inloophuizen en buurtpastoraat kwamen naar Zeist voor de landelijke netwerkdag van Netwerk DAK.

's Morgens was er de gelegenheid om nader kennis te maken met één van de inloophuizen of een organisatie waar veel mee wordt samengewerkt zoals Gewoon Samen.

 

Daarna verzamelden alle deelnemers bij De Clomp waar zij werden onthaald door de muziek van de Straatklinkers. Winkelend publiek keek nieuwsgierig toe. Dit koor van dak- en thuislozen uit Amsterdam is bekend van de filmopera The Disciples. Hun optreden was meer dan louter een vrolijke noot, het laat zien wat mensen kunnen als je hen de ruimte geeft en in hun waarde laat.

 

Voorzitter Piet Kuijper schetste de ontwikkelingen bij Netwerk DAK. Bijzonder dit jaar voor de inloophuizen en buurtpastoraat was de start van het Fonds Franciscus en de belangrijke rol die Netwerk DAK daarin gespeeld heeft en nog gaat spelen.
Het werk neemt nog steeds toe, niet alleen voor Netwerk DAK. Een groeiend aantal daklozen en verwarde mensen weet de weg te vinden naar de inloophuizen door het hele land en daardoor wordt het werk steeds drukker.
De aanpak van de inloophuizen en straatpastoraat wordt erkend als heel effectief, gezien het onderzoek dat gedaan is aan de VU, naar de werkwijze van straatpastores.

    


Ina Duit en Mien Dittmar vertelden in een interview wat hun aanpak inhoudt. Zij combineren inloop met bezoeken, werken nauw samen met andere partners in de wijk en zij verbinden die partners met elkaar en met de bewoners. Zij zijn voor veel mensen het eerste aanspreekpunt; bij hen kun je zo maar binnen stappen en je vraag stellen. "Wij zijn in de wijk en kijken wat is er nodig. Hebben mensen maaltijden nodig, dan gaan we maaltijden organiseren. Alles is vraaggericht. Wat er nodig is in de wijk, dat is ons belangrijkste uitgangspunt." Dat is de kern van de aanpak in Zeist en het werd nog eens onderstreept door Martin Slootweg, voorzitter van Stichting Kerk en Samenleving Zeist.


        https://images.humancontenthosting.nl/uploads/klant11/images/netwerkdag_2018_-23.jpg

In kleine groepen, werd aan de hand van vragen gewerkt aan het schrijven van een Loesje tekst. Pieternel Ermen bekeek de oogst.

   
 
  
Inspirator Daan Quakernaat had inmiddels aandachtig geluisterd naar de aanpak in Zeist. Op hilarische wijze liet hij zien hoe wij in onze tijd alles proberen te organiseren met regels van bovenaf en dan lijkt het net alsof we niets kunnen. De middeleeuwse kathedralenbouwers durfden te leren van hun fouten. Als een kathedraal halverwege de bouw instortte, dan ging men 'huilen, bidden, collecteren en opnieuw beginnen'. En juist als het fout ging, ontstonden de beste ideeën. Kerk en Samenleving Zeist, zo constateerde spreker Quakernaat, heeft het lef om van onderop te beginnen, naar de wijk te luisteren en daarop een aanbod ontwikkelen. Vandaar zijn constatering dat Kerk en Samenleving Zeist, met veel van de andere inloophuizen, al een soort kathedralenbouwers zijn. "Jullie denken niet in oplossingen, jullie zien dat sommige dingen nooit opgelost zullen zijn en jullie maken er ondanks alles iets moois van."

   

Als om dat te onderstrepen, zongen de Straatklinkers uit volle borst en de hele zaal zong mee.

 

 

 
 

Na deze muziek werd de nieuwe huisstijl toegelciht door Barbara Berger en Ellard Ottevanger. De communicatie is nu meer gericht op een breder publiek terwijl die voorheen primair was bedoeld voor mensen die al actief zijn in dit werk. Veel inloophuizen beelden hun pand af op hun website. Wij willen juist de mensen in beeld brengen met verhalen en foto's. Afzonderlijke organisaties mogen gebruik maken van de verhalen en foto's en kunnen eigen informatie delen via de website gaan. Op deze manier wordt het werk van alle inloophuizen, bekender gemaakt.


     

Voorzitter Piet Kuijper sloot de dag af met veel dank aan de mensen in Zeist die voor de lunch zorgden en voor muziek, beeld, enzovoort, en iedereen die bij de organisatie betrokken was. Een geslaagde dag waarbij de energie spankelde en het werk van wijkinloophuizen in Zeist en stichting Kerk en Samenleving goed voor het voetlicht werd gebracht.

Download hier het uitgebreide verslag.
Donload hier alle dakje-spreuken.

 

terug
 
 
In Beeld
Eenzaamheid
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door