Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Lees verhalen uit de praktijk

 
Bezoekers aan het woord

Verhalen van de Straat: In dit boek laat Annemarie van der Vegt, pastor van de Open Hof, tien bezoekers aan het woord. Drie vrouwen en zeven mannen vertellen aan de hand van de tien geboden over hun leven, over hun vragen en dilemma’s en over hun opgedane levenswijsheden. Voorafgaand aan de interviews neemt de pastor u door middel van beeldende verhalen mee naar het leven op straat. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met de aansprekende foto’s van mede-interviewer Roelof Rump.
Het boek is te koop voor € 15,- en te bestellen via info@openhof.org [excl. verzendkosten]

lees meer >>
 
Dakloos in de winter

Dinsdagochtend in Amsterdam. Het miezert. Bij inloophuis De Kloof is het een komen en gaan van mensen. Even opwarmen. Met koffie en een goed gesprek. Overwinteren met Nico (51), Andries (40) en Henk (49). Drie kenners van de kei. 

lees meer >>
 
Betekenisvolle plek

Op het moment dat ik dit schrijf is het de periode tussen kerst en oud en nieuw. Tijd voor bezinning, om even terug gas terug te nemen.  Wat is er allemaal gepasseerd, waar mogen we  tevreden op terugkijken, en wat liep er niet zo goed?

lees meer >>
 
Eenzame avonden

“Ik ben na een lange tijd via een traject in een woning terechtgekomen. Ik had er keihard voor gevochten en ik heb ‘t daardoor vaak heel zwaar gehad. Ik moest twee jaar lang aan allerlei eisen voldoen om daar te mogen wonen. Na 2 jaar detentie en 2 jaar ellende op straat had ik echt gedacht dat de woning datgene was wat ik nodig had. Op 8 juli was het zover:

Bron: website van Ervaring die staat

lees meer >>
 
Twee uur drugspastoraat

Een impressie van Gerson Gilhuis van twee uur drugspastoraat in de praktijk.

lees meer >>
 
Genoemd worden

In gesprekken met gasten komen soms mooie belevenissen naar voren...

lees meer >>
 
Bart of Dirk

Het gesprek gaat over het brood wat ik die ochtend op weg naar het Meester Geertshuis even snel gekocht heb. “ja jij koopt altijd zulk lekker brood”, zegt er een...

lees meer >>
 
Bidden waar bidden onmogelijk wordt

Diaconaal werker Nanda Wassink  loopt ze stage in het Annahuis in Breda, een diaconaal centrum, met speciale aandacht voor de kwetsbare medemens. Nanda: “Er gebeurt veel aan begeleiding van dak- en thuislozen, maar er is ook een bredere groep die naar de inloopochtend komt, soms om uit hun isolement te komen. Een mooie groep mensen. En het is een prettig kleine organisatie, waar je dicht op de huid van het alledaagse leven zit en direct menselijk contact hebt. Ik heb een tijdje in de ouderenzorg gewerkt, waar alles veel meer volgens protocollen verloopt. Daar moest ik me voortdurend afvragen of het wel binnen de regels viel als ik een praatje met iemand maakte.”

lees meer >>
 
Bierversiering bij het Hanghok

De Hangplek was een begrip. Een picknickbank met een dak erboven, op een veldje waar niet te veel mensen in de buurt wonen. 

lees meer >>
 
Mens waar ben je?

Als ik mijn fiets vast zet bij ons kantoor in de Barndesteeg, schiet een druggebruiker  omhoog. Hij ziet er versleten uit.

lees meer >>
 
Een plek om afscheid te nemen

De Titus Brandsmakapel van Het Kruispunt, hartje stad, is een plaats voor koffie, muziek, kunst, samen koken en eten, en ook om afscheid te nemen.

Dak- en thuislozen worden zelden oud. Het komt vaak voor dat er niemand is om hen te begraven. De mensen van Het Kruispunt zorgen dan voor een afscheidsviering (foto boven) en herdenken ieder jaar de gestorven mensen van de straat bij het 'Monument om te herinneren' op begraafplaats Jonkerbosch.

lees meer >>
 
Een steekje los

Michel, gast in ons Meester Geertshuis spreekt me aan op mijn laatste column in het kerkblad. Hij  vindt dat ik vaak de extreme voorvallen beschrijf. Zo blijven de mensen denken dat iedere bezoeker in het Meester Geertshuis –zeg maar- zo gek is. En dat is hij niet, terwijl hij wel  bij ons komt.

lees meer >>
 
Maria van altijddurende bijstand

U hebt haar gezien: Ze belde op een gegeven moment aan, of we open waren. Nee, maar ik noodde  haar binnen voor een kop koffie. Jennifer en ik raakten  aan de praat ...

lees meer >>
 
Wandelen zonder doel – Jezelf blootstellen aan de stad

‘Exposure’: wandelen zonder doel is een goede manier om het werk van inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat te begrijpen. Joke Visser van trainingscentrum Kor Schippers schreef er een artikel over. Aankomende buurtwerkers – vrijwilligers en professionals - gaan al wandelend de confrontatie aan met hun (achterstands)wijk, met plaatsen in de stad van achterstelling en uitsluiting. Lees de samenvatting in De Bezieling.

lees meer >>
 
Ik ben de beste bescherming tegen overlast

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn ze te vinden, de pastorale inloophuizen voor daklozen en drugsverslaafden. De Open Hof in Groningen is er één van. 'Ik wil zondags nooit hierheen, maar iets trekt aan mij; dan moet ik de deur uit en zit ik even later in die kerk' zegt bezoeker Sjoerd. Leest u het artikel dat in juni 2006 verscheen in het blad Volzin.

 
Viering van het straatpastoraat

Het is zondagmiddag. Ik ben op weg naar de Titus Brandsma kapel, het dak- en thuislozen pastoraat in Nijmegen. Hier wordt iedere week een dienst gehouden met en voor de mensen die op straat leven en anderen die zich bij deze plek betrokken voelen.

lees meer >>
 
Uittekenen

Jarenlang zette zij zich in als gastvrouw in ons Meester Geerthuis. En in de voorloper daarvan. als ervaringdeskundige kon zij als geen ander verwoorden hoe de binnenwereld van mensen met een psychiatrisch ziektebeeld eruit kon zien.

lees meer >>
 
Quo Vadis

Wekelijks loop ik vanuit het station via de smalle stegen naar het Meester Geertshuis. Op mijn route tref ik een tekst:....

lees meer >>
 
Straatpastor komt als geroepen

"Iemand mag geen geld kosten, maar moet iets opleveren," zegt Jan van Opstal in een artikel over straatpastores dat onlangs in dagblad Trouw verscheen.

lees meer >>
 
Geen geld voor luiers

Een moeder van 28 met een kindje van vier maanden komt binnen in het Annahuis. Ze zegt: ‘Ik heb geen geld voor luiers en melk..."

lees meer >>
 
Bang om te leren

Laatst bijvoorbeeld ontdekte iemand eigenlijk voor het eerst wat dat is, schilderen ...

lees meer >>
 
Intens moment van verbondenheid

In het Aandachtscentrum in Den Haag is dagelijks een middaggebed.

“De stilteruimte is in verschillende opzichten het hart van het Aandachtscentrum. De bijbel ligt er open en bezoekers kunnen zich in alle rust terugtrekken om te bidden, te mediteren, een kaarsje te branden of hun hart te luchten in het kretenboek.

lees meer >>
 
Passie

Begin december vertelt hij ons over de brief. De woningbouwvereniging wil de huur opzeggen wegens overlast. Wegens plassen op straat, rommel op de galerij, een grote dronken man en een vervuilde flat.
Op straat, zegt hij tegen ons, dat overleef ik niet.

lees meer >>
 
Monument Om Te Herinneren

Het Monument is gemaakt  om de dak- en thuislozen in Nijmegen en elders te gedenken.

lees meer >>
 
Ontmoeting als spiegel

Het contact met de mensen die ons Inloophuis bezoeken werkt voor mij als een soort spiegel. Maar dan één voor de binnenkant.

lees meer >>
 
Toevallige ontmoetingen?

Ze stapt in de bus, kijkt naar de plaatsen die vrij zijn en de mensen die er bij horen. Ze kiest de plek naast mij. Ze is op zoek naar een praatje. Later bleek dit het begin van een langdurig contact.

lees meer >>
 
Interview met straatpastor

'Ik ben onder de indruk van de totale identificatie van Jezus met de mensen aan de onderkant. In mijn opleiding heb ik natuurlijk alles geleerd over 'professionele distantie', nu kijk ik daar anders tegen aan. Je kunt echt naast mensen gaan staan zonder je professionaliteit te verliezen en je grenzen te overschrijden. Ach, door dit werk wordt je hart beroerd en dat moet ook!"
Aan het woord is Folly Hemrica in Ad Rem, blad van de Remonstranten.

lees meer >>
 
Waar doe je het voor? ontmoeten

Ik zit op de markt om een project te promoten. Voorbij loopt een man.
Ik vraag of hij ook een ontwerp wil maken. De rest van de dag zit ik samen met deze man aan de kraam; hij tekent en kleurt.

lees meer >>
 
Dagboekfragmentje

Jackie Wyse kwam over van Amerika om hier voor de Doopsgezinde gemeenten ervaring op te doen in een inloophuis.
Een fragmentje uit haar dagboek.

lees meer >>
 
Wijkpastor Bart vraagt aandacht voor vergeten mensen

"We lopen mee met de mensen, tot het einde toe. Het is eigenlijk een kwestie van beschaving, maar eenzaamheid en armoede zouden we in een moderne samenleving niet moeten accepteren. Het mag gewoon niet gebeuren.''. Lees hier het mooie artikel van deze inspirerende pastor in het AD.

 
De lukaskerk is mijn tweede huiskamer ...

"Thuis voel ik me eenzaam, hier niet. Ik zing ook op woensdagen mee in het Verhalenkoor. De Lukaskerk is mijn tweede huiskamer.”
In de armoede-special van het tijdschrift Volzin is een reportage opgenomen over een dagje Voedselbank in de Lukaskerk en en een gesprekje met Jenneke van Veelen van de individuele hulpverlening van Stek in Den Haag.

lees meer >>
 
ervaring met verslaving

Indrukwekkende persoonlijke verhalen op de website 'ervaring met verslaving'.
Het project is ontstaan vanuit de Straatraad van het Annahuis. Lees hier de verhalen van Allan, Rick, Hub en Delano.

lees meer >>
 
inloophuis helpt tegen eenzaamheid

Mooie portretten van drie bezoekers van Ido-Lelystad, gemaakt door Omroepflevoland in een serie over het werk van IDO. Als je de filmpjes ziet, dan besef je dat het iedereen kan overkomen dat je even niet meer weet hoe het verder moet. Kijk hier voor de portretten.

 
Buurtkerken en buurtdominees

We koken voor heel veel mensen
Met deze zin opent het Reformatorisch Dagblad van 6 augustus het artikel over ‘buurtkerken en buurtdominees’. “Ik hoor in het rijtje buurtwinkel, buurtcentrum, buurtkroeg”, zegt Jurjen de Bruijne, werkzaam in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt in dit artikel, dat een goede indruk geeft van het werk.

lees meer >>
 
 
In Beeld
Activiteiten bij de inloop
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door