Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Levenskunst van de Straat

Download hier het verslag.

Overzicht Daklozendag 2018 Levenskunst van de Straat Met foto’s van Roelof Rump (StrangeArt)
Inleiding 
Dit jaar vierden we de elfde Daklozendag. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waar dak- en thuislozen elkaar op feestelijke wijze kunnen ontmoeten. Leven op straat vereist veel kunst- en vliegwerk en buiten “the box” denken. Met het thema ‘Levenskunst van de Straat’ wilden we dat onder de aandacht brengen.  
 
De meeste daklozen kunnen meepraten over stress en ellende,  kou en nattigheid, de zoektocht naar de juiste instantie en de ervaringen met het kastje en de muur. De vitaliteit op straat is er ook:  de levenskunst waardhttps://images.humancontenthosting.nl/uploads/klant11/images/fanfare%20hermitage.JPGoor mensen toch weer een draai aan hun bestaan kunnen geven en het volhouden.  Deze innovatieve insteek is te zien in het doorzettingsvermogen van mensen en in de creatieve draai die gegeven wordt aan de omstandigheden. Daarnaast was er ook te zien hoe verschillende kunstvormen ingezet kunnen worden om op verhaal te komen, te verwerken of uiting te geven aan emoties.  
 

Organisatie
De daklozendag is een samenwerkingsproject van de Protestantse Diaconie Amsterdam en de Belangenverenging Druggebruikers MDHG. Deze organisaties zetten zich op hun eigen manier in voor (o.a.) de belangenbehartiging door en van Amsterdamse dak- en thuislozen. Bij het voorbereiden van deze dag betrokken we dit jaar meer mensen. Zo kwamen Rob Jezek (theater Kostelijk) en Reinier Schippers (Voorzitter groot MO/GGZ) er al vroeg bij om na te denken over de invulling van het programma. Zonder de inzet van heel veel vrijwilligers is de daklozendag niet mogelijk.
 
Programma
Vanaf 13.30 stroomde de tuin achter de Corvershof vol met mensen, we schatten dat er ongeveer 600 bezoekers voorbij gekomen zijn. Kramen werden bemand door verschillende organisaties in Amsterdam, zoals HVO Querido, Mainline, P2P en de Regenboog.  Het startsein werd gegeven door een geweldige fanfare van Jos Zandvliet van Stichting Accu die vertrok vanaf de MDHG naar de Corvershof. Onder luid getrompetter en gezang liepen we naar de Amstel om de twee boerinnen elk te voorzien van twee emmertjes water. In de optocht liepen ook deelnemers mee in kostuums, geschonken door de opera. Tot ieders grote verrassing liepen we toen niet via de Nieuwe Herengracht naar de hoofdingang van de tuin; we gingen dwars door de Hermitage! Al zingend en dansend kwam de optocht aan in de tuin achter de Corvershof. Het water bracht bloemen tot leven, de Daklozendag 2018 was begonnen!

In de kas werden, ondanks de warmte, de activiteiten goed bezocht. Het toneelstuk van theater Kostelijk was kleurrijk, levendig en werd goed ontvangen. Het debat over het rapport van de Rekenkamer met het groot MO werd ook door veel mensen bijgewoond en waar het voor de één te oppervlakkig bleef, vond de ander het juist enorm inhoudelijk.  
 
Het overkoepelende thema dit jaar was levenskunst
Bij veel kramen was er aandacht voor kunst: beschilderde LP’s, kaarsen versieren, portretjes werden gemaakt en andere kleine en grote schilderijen. Door de tuin zwierf een wandelend kunstwerk en naarmate de middag vorderde werd ze steeds mooier en kleurijker beschilderd door iedereen. Het Street Art Museum Amsterdam faciliteerde een 10 meter lang kunstwerk waar alle bezoekers een bijdrage aan konden leveren. Het werd een bijzondere liefdesbrief aan de Stad: meterslang en gevuld met voetstappen en plaatsen, wensen en verlangens. Het museum zal het doek nog zo bewerken dat het lang mee kan gaan, daarna gaan we het aan de gemeente aanbieden.  
 
Naast deze thematische activiteiten was er ook weer een kapper, schmink-vrouw en een masseur. De EHBO hielp mensen van hun ingegroeide teennagels en blaren af en hielp ook bij andere medische problemen die aandacht nodig hadden maar waar het leven op straat niet altijd aan toekomt.  
 
Op het podium werd er muziek gemaakt, gezongen en poëzie voorgedragen en het zorgde er bij velen voor dat ze even hun zorgen konden vergeten en helemaal los konden gaan op de muziek. De bands van HVO, waaronder SpaceLightning traden op, Andrea en Volkert (Aquatronixxx) speelden fantastisch en de Straatklinkers zongen met veel enthousiasme onder de brandende zon. Tijdens het open podium mochten ook anderen de microfoon gebruiken en daar werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.  
 
Onder de aanwezigen waren er veel uit Amsterdam maar er waren ook bezoekers uit andere delen van het land. Collega-straatpastores kwamen met o.a. met een bus uit Den Haag om hier de daklozendag mee te vieren. Ook kwam PowNed om mensen te interviewen over wat dit festival voor betekenis heeft. At5 kwam aan het eind van de middag ook nog langs. In het Parool verscheen op de dag zelf ook nog een klein artikeltje over de Daklozendag.  
 
Afronding
De dag was goed bezocht, de sfeer was super en iedereen had het naar zijn/haar zin. Er waren wat kleine incidenten maar de mannen van de beveiliging hadden alles onder controle en maakte tijdig afspraken met mensen zodat het niet uit de hand zou lopen. Uit de vele positieve reacties van zowel de bezoekers als de organisaties blijkt hoe belangrijk deze dag is voor de dak- en thuislozen in Amsterdam. De Daklozendag is een bekend festival waar iedereen enorm van geniet.  
 

terug
 
 
In Beeld
Eenzaamheid
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door