Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Netwerk DAK: Verbinden - versterken - vertegenwoordigen

Nieuws van inloophuizen, buurtpastoraat, straatpastoraat

 
Landelijke netwerkdag 8 november in Zeist

Vier succesvolle wijkinloophuizen zijn het antwoord van kerkelijk Zeist op problemen die niet veel afwijken van die van een grote stad als Utrecht. Wijkinloophuizen zijn, meer dan doorsnee inloophuizen, naar buiten gericht en zetten in op samenwerking in de wijk. De kracht is dat ze dicht bij de buurtbewoners staan. Opvallend is het huisbezoek bij sociaal isolement. De wijk-inloophuizen lijken op buurtpastoraat, maar willen zichzelf niet zo noemen. De energie sprankelt en de organisatie bloeit: we noemen het ‘De Formule Zeist’.

Maak kennis met De Formule Zeist en kom kijken en ontmoeten, leren en reflecteren op de landelijke netwerkdag.
 

lees meer >>
 
Armoedebrochure Haagse diaconie

Op zaterdag 13 oktober kreeg wethouder Van Alphen de brochure Armoede in Den Haag aangeboden van de Diaconie. Ze bevat ervaringsverhalen van vrijwilligers en professionals uit de diaconale armenzorg, gecombineerd met cijfers. Vooral de aanbevelingen aan de gemeentelijke overheid en de Haagse kerken zijn de moeite waard. Duidelijke taal en fraaie vormgeving.

lees meer >>
 
Straatpastores bijeen in Hoorn

De straatpastores kwamen in LOND-verband bij een in Hoorn. Zij maakten kennis met de praktijk en oefenden nieuwe werkvormen.

lees meer >>
 
Kamerbrief geestelijke verzorging

Mensen blijven langer thuisownen en weten dan niet hoe ze een geestelijkverzorger kunnen vinden. Minister De Jong maakte een plan

lees meer >>
 
Ik voel hier vrede en begrip

“Ik voel hier vrede en begrip. Er is ruimte om mijn eigen mening te geven, om gehoord te worden en om betrokkenheid te tonen. Elkaar kunnen vertrouwen is een groot goed.” Dat zegt een bezoeker van Inloophuis De Bron in Zaandam.  Juist in een samenleving waar steeds meer mensen in hun eigen 'bubbel' leven is, is dit een plek waar je kan ervaren hoe het ook kan.

lees meer >>
 
Inspirerende maaltijd met burgemeester

De Windwijzer nodigt de burgemeester van Vlaardigen uit voor een maaltijd met inspirerende ontmoeting. Wat heeft ze te vertellen en wat zijn haar ervaringen na twee jaar in deze stad.

lees meer >>
 
Inloophuis AMOC bestaat 40 jaar

Inloophius AMOC bestaat 40 jaar. AMOC is één van de inloophuizen van de Amsterdamse Regenbooggroep. In AMOC komen EU-onderdanen zonder recht op hulp, die wel hulp nodig hebben. Al veertig jaar is het open voor mensen voor wie alle deuren in de stad dicht blijven: AMOC is het eerste sprankje hoop op weg naar een nieuw begin. 

lees meer >>
 
De Straatklinkers in de hoofdrol

Een project waar het straatpastoraat Amsterdam terecht trots op mag zijn, is de filmopera The Disciples. De hoofdrol is weggelegd voor het dak- en thuislozenkoor de Straatklinkers. De première van de filmopera The Disciples op 28 september om 20.30 in de Stadsschouwburg van Utrecht en makt deel uit van het Nederlands Filmfestival. Vanaf 11 december in de bioscoop.

lees meer >>
 
Dienen, delen en doen

Het Diaconaal Steunpunt heeft de bundel ‘Dienen, delen & doen’ uitgebracht met 20 inspirerende diaconale ideeën. Aanleiding was het 20-jarig bestaan van het Steunpunt.

lees meer >>
 
Zeist: 30 jaar huizen van hoop

"Een onmisbare hoeksteen van de Zeister samenleving", zo kwalificeerde wethouder Fluitman de wijkinloophuizen in Zeist. "We doen steeds meer samen, op gelijkwaardige wijze en met een gedeelde verantwoordelijkheid."

lees meer >>
 
Het gaat om hoe het voor de ander is

"Ik ging met een bezoeker praten. Maar die wilde helemaal niet praten. Nu ga ik naast hem zitten en zeg niets. Soms praat hij dan." Dat vertelt een vrijwillige gastheer tijdens de regionale bijeenkomst over levensvragen. De clou is, zegt Tilly de Kruijf die de avonden inleidt, dat het altijd gaat om hoe het voor de ander is. Als iemand bang is voor de tandarts, wuif het niet weg, maar nodig uit om er over te vertellen. Dat iemand naar je luistert, daar gaat het om, niet om oplossingen.
 

lees meer >>
 
Annahuis start 25-jarig jubileum

Vanwege de start van haar 25-jarig jubileum, organiseert het Annahuis Breda de voorstelling 'De OmZieners'. Deze voorstelling wordt op 27 oktober gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting; een multicultureel theatercollectief van professionele theatermakers en mensen die in armoede leven.

lees meer >>
 
Levenskunst van de Straat

Op woensdag 30 mei was het weer jaarlijkse Daklozendag in de tuin van de Protestantse Diaconie. Straatpastor Hanna Wapenaar schreef een enthousiast verslag met bijzondere foto's. Lees het verslag en verbaas je over wat er mogelijk was.
Prachtige foto's vind je op de website van de fotograaf Roelof Rump.
 

lees meer >>
 
Herbergzaam van hart

Herbergzaam van hart, Over het opvangen en integreren van vluchtelingen, is de titel van de brochuren van het bisdom Breda. De ervaringen van het interessante project 'Vluchtelingen voor vluchtelingen' worden uit de  doeken gedaan in deze kleurrijke uitgave. Ook achtergrondinformatie over de Oosterse kerken en tips voor parochies.

lees meer >>
 
Oranje Fonds steunt het werk van Netwerk DAK

Onlangs heeft het Oranje Fonds een bijdrage van € 35.000 toegekend voor het project ‘Pilot kwetsbare vrijwilligers’.

lees meer >>
 
Aandacht voor zingeving

In 2016 waren er regionale bijeenkomsten over zingeving.
"Zingeving zit vaak in een klein gebaar, een woord ...", werd gezegd tijdens de regionale bijeenkomst in Leeuwarden. Het gesprek wordt nadrukkelijker aangegaan, bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse viering in het aanloophuis in Leeuwarden of tijdens de inloop-met-koffie op zondagochtend van pastor Jan in Heerenveen.

 

lees meer >>
 
MST Tilburg taal leren in een sociale context

Het MST in Tilburg, geeft mensen die afhaken een kans om met taal aan de slag te gaan. Dat doen ze met 190 vrijwilligers:
Er zijn grote groepen mensen die op achterstand staan. Is het niet door laaggeletterdheid of door een ‘rugzak’, dan wel door pech, gemiste kansen of frustraties. Deze groepen zijn minder zelfredzaam en daardoor kwetsbaar.
Het MST is er juist voor deze mensen in Tilburg.
De huiskamer heeft een belangrijke functie binnen het MST, als ontmoetingsplaats en als vindplaats voor sociaal kwetsbare mensen. Middels inclusieve gastvrijheid sluit men aan bij de bezoekers die kampen met sociale en/of  psychiatrische problemen.

 

lees meer >>
 
Koningin Maxima bezoekt Jessehof

De voorzitter van Netwerk DAK praatte Koningin Maxima bij over het belangrijke werk van inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat. Dit ter gelegenheid van 60 jaar Kansfonds, dat dit werk met de meest kwetsbare mensen financieel ondersteunt. Bekijk hier Koningin Maxima in gesprek met bezoekers van de Jessehof in Delft. Lees verder het hele nieuwsbericht van Kansfonds waarom het werk van inloophuizen belangrijk is en financiele ondersteuning krijgt. Lees de bijdrage van Andries Baart tijdens het bezoek met zes dilemma's.

lees meer >>
 
Over deze website

Op deze website vindt u alles over inloophuizen, buurtpastoraat en drugs- en straatpastoraat. Het doel van de website is uitwisseling van kennis en ervaring.

Bijna al het materiaal op de website is afkomstig van de 100 aangesloten inloophuizen, plekken van buurtpastoraat en straatpastores. Het gaat om onderwerpen zoals toerusting, voorbeeld van intakegesprek met vrijwilliger, succesfactoren binnen de Wmo.

De website is nog niet af. Meer materiaal is gewenst. Met name voorbeelden zijn welkom: voorbeelden van bijvoorbeeld een vrijwilligers contract,  een functie omschrijving van een beroepskracht, een verhuur overeenkomst, huisregels, registratieformulier.

Mocht u niet vinden wat u zoekt, heeft u een suggestie voor verbetering, staat er iets wat hier niet hoort: mail het, dan wordt het opgepakt.

 
 
In Beeld
Eenzaamheid
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door