Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Netwerk DAK: Verbinden - versterken - vertegenwoordigen

Nieuws van inloophuizen, buurtpastoraat, straatpastoraat

 
Netwerk DAK zoekt een medewerker administratie

Netwerk DAK zoekt een medewerker administratie voor 8 uur per week. Reageren kan tot en met 14 december.

lees meer >>
 
Onderzoek naar motivatie straatpastores

Anne Bolhuis onderzocht de motivatie van straatpastores. 'Er zijn voor de ander, dat is waar het om gaat'. 'Wat straatpastores ten diepste raakt, valt niet snel te vangen, maar duidelijk is wel dat zij zich focussen op de samenleving en op de wereld. Ze zeggen dat onze maatschappij verhardt.''

lees meer >>
 
Kerkasiel in Bethelkapel

Vijf weken duurt het kerkasiel al in de Haagse Bethelkapel, één van de organisaties die zijn aangesloten bij Netwerk DAK. Derk Stegeman laat in de uitzending het schilderij zien van de Madonna del Mare Nostrum, afgebeeld als uit de zee geredde migrant.

lees meer >>
 
Succesvolle netwerkdag over wijkinloophuizen

Spreker Daan Quakernaat die door Nederland rondtrekt en oproept tot het bouwen van kathedralen, sprak de 100 aanwezigen toe tijdens de landelijke netwerkdag in Zeist. De inloophuizen hebben het allang begrepen en zijn al bezig om kathedralen te bouwen. Wat een mooi compliment!

lees meer >>
 
Schaduwen van de stad

Mensen zonder verblijfspapieren spelen 'Schaduwen van de stad', op 11 december in Rotterdam. Schaduwen van de stad’ is een krachtig schaduwspel, waarmee bezoekers van de Pauluskerk, scènes spelen die zijn geïnspireerd op wat zij meemaakten in de stad, of tijdens hun reis naar Nederland. Kijk hier voor meer informatie.

 
Fonds Franciscus

Op 28 november kwamen 58 organisaties, waarvan 47 DAK-organisaties bijeen bij Fonds Franciscus. In groepen werden knelpunten bij de financien in kaart gebracht. Een levendige uitwisseling over financiele hete hangijzers was het gevolg tijdens deze geslaagde middag. Fonds Franciscus is onderdeel van Kansfonds en is er speciaal voor inloophuizen en vergelijkbare organisaties. Lees hier meer over Fonds Franciscus.

 
Wijkpastor in Heerlen

Wijkpastor Fien Cruts werkt in Heerlen-Noord op dezelfde wijze als de  wijkinloophuizen in Zeist, bekend van de landelijke netwerkdag. In Diakonie en Parochie lees je hoe zij contact kreeg met 190 gezinnen en hoe daar een flinke groep vrijwilligers uit voortkwam. "Er gebeurt nu zo veel meer dan ik alleen zou kunnen doen."

lees meer >>
 
Bezoekers met administratieve vragen

Komen uw bezoekers ook met vragen over uitkeringen, toeslagen en dergelijke? Er zijn goede website waar alles duidelijk bij elkaar staat. 'Wijzer in geldzaken' geeft informatie over financien van bevalling tot pensioen. Op de site 'Bereken uw recht' van het Nibud, zie je na enkele vragen waar iemand recht op heeft, landelijk en in de eigen gemeente. Kijk ook ens op uitdeschulden.nu.

 
De Paraplu beste initiatief

Twee diaconale projecten zijn op de Landelijke Diaconale Dag van KerkinActie verkozen tot Smaakmaker van het Jaar: My Home uit Borger, lichte woonbegeleiding voor psychisch kwetsbare mensen, en De Paraplu in Rotterdam, inloophuis voor vrouwen. De Paraplu is een van de 100 organisaties die zich hebben aangesloten bij Netwerk DAK. Kijk hier wat De Paraplu te bieden heeft.

 
Vrijwilligers ervaren steeds meer druk

Een vijfde van de vrijwilligers in zorg en welzijn verricht weleens taken die eigenlijk bij professionele krachten thuishoren. Zij vinden dat zelf niet gewenst, maar het alternatief is dat hulpbehoevende mensen geen hulp krijgen. Daarom overschrijden ze vaak grenzen, ook die van henzelf.

lees meer >>
 
Straatpastor gastspeler in Koninklijke Schouwburg

Straatpastor Klaas Koffeman neemt als gastspeler deel aan de voorstelling 'Thuislozen' op dinsdag 27 en woensdag 28 november in de Koninklijke Schouwburg. Dit en meer is te lezen op de nieuwe website van Straatpastoraat Den Haag.

 
Odensehuis De Bovenkamer is actief in de Windwijzer

Odensehuizen zijn er voor mensen met geheugenverlies en dementie en ze werken vanuit een presentie aanpak. Het is dan ook vast geen toeval dat het Odensehuis in Vlaardingen een plekje heeft gevonden bij Diaconaal Centrum De Windwijzer.

lees meer >>
 
Armoedebrochure Haagse diaconie

Op zaterdag 13 oktober kreeg wethouder Van Alphen de brochure Armoede in Den Haag aangeboden van de Diaconie. Ze bevat ervaringsverhalen van vrijwilligers en professionals uit de diaconale armenzorg, gecombineerd met cijfers. Vooral de aanbevelingen aan de gemeentelijke overheid en de Haagse kerken zijn de moeite waard. Duidelijke taal en fraaie vormgeving.

lees meer >>
 
Website Zorgzame Kerk

Kerk in Actie maakte een update van de website Zorgzame Kerk, met onder andere een toolbox Zorgzame Kerk en materialen rondom eenzaamheid. De moeite waard. Klik hier voor de website Zorgzame Kerk.

 

 
Stichting Geloofsinburgering

Migranten helpen het geloof te behouden en/of te vinden in de Nederlandse seculiere context, dat wil de stichting Geloofsinburgering. In hun nieuwsbrief houden ze je op de hoogte van hun werk. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

 
Kamerbrief geestelijke verzorging

Mensen blijven langer thuiswonen en weten dan niet hoe ze een geestelijk verzorger kunnen vinden. Minister De Jonge maakte een plan.

lees meer >>
 
Straatpastores bijeen in Hoorn

De straatpastores kwamen in LOND-verband bij een in Hoorn. Zij maakten kennis met de praktijk en oefenden nieuwe werkvormen.

lees meer >>
 
De Straatklinkers in de hoofdrol

Een project waar het straatpastoraat Amsterdam terecht trots op mag zijn, is de filmopera The Disciples. De hoofdrol is weggelegd voor het dak- en thuislozenkoor de Straatklinkers. De première van de filmopera The Disciples op 28 september om 20.30 in de Stadsschouwburg van Utrecht en makt deel uit van het Nederlands Filmfestival. Vanaf 11 december in de bioscoop.

lees meer >>
 
Dienen, delen en doen

Het Diaconaal Steunpunt heeft de bundel ‘Dienen, delen & doen’ uitgebracht met 20 inspirerende diaconale ideeën. Aanleiding was het 20-jarig bestaan van het Steunpunt.

lees meer >>
 
Zeist: 30 jaar huizen van hoop

"Een onmisbare hoeksteen van de Zeister samenleving", zo kwalificeerde wethouder Fluitman de wijkinloophuizen in Zeist. "We doen steeds meer samen, op gelijkwaardige wijze en met een gedeelde verantwoordelijkheid."

lees meer >>
 
Het gaat om hoe het voor de ander is

"Ik ging met een bezoeker praten. Maar die wilde helemaal niet praten. Nu ga ik naast hem zitten en zeg niets. Soms praat hij dan." Dat vertelt een vrijwillige gastheer tijdens de regionale bijeenkomst over levensvragen. De clou is, zegt Tilly de Kruijf die de avonden inleidt, dat het altijd gaat om hoe het voor de ander is. Als iemand bang is voor de tandarts, wuif het niet weg, maar nodig uit om er over te vertellen. Dat iemand naar je luistert, daar gaat het om, niet om oplossingen.
 

lees meer >>
 
Levenskunst van de Straat

Op woensdag 30 mei was het weer jaarlijkse Daklozendag in de tuin van de Protestantse Diaconie. Straatpastor Hanna Wapenaar schreef een enthousiast verslag met bijzondere foto's. Lees het verslag en verbaas je over wat er mogelijk was.
Prachtige foto's vind je op de website van de fotograaf Roelof Rump.
 

lees meer >>
 
Herbergzaam van hart

Herbergzaam van hart, Over het opvangen en integreren van vluchtelingen, is de titel van de brochuren van het bisdom Breda. De ervaringen van het interessante project 'Vluchtelingen voor vluchtelingen' worden uit de  doeken gedaan in deze kleurrijke uitgave. Ook achtergrondinformatie over de Oosterse kerken en tips voor parochies.

lees meer >>
 
Oranje Fonds steunt het werk van Netwerk DAK

Onlangs heeft het Oranje Fonds een bijdrage van € 35.000 toegekend voor het project ‘Pilot kwetsbare vrijwilligers’.

lees meer >>
 
Aandacht voor zingeving

In 2016 waren er regionale bijeenkomsten over zingeving.
"Zingeving zit vaak in een klein gebaar, een woord ...", werd gezegd tijdens de regionale bijeenkomst in Leeuwarden. Het gesprek wordt nadrukkelijker aangegaan, bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse viering in het aanloophuis in Leeuwarden of tijdens de inloop-met-koffie op zondagochtend van pastor Jan in Heerenveen.

 

lees meer >>
 
MST Tilburg taal leren in een sociale context

Het MST in Tilburg, geeft mensen die afhaken een kans om met taal aan de slag te gaan. Dat doen ze met 190 vrijwilligers:
Er zijn grote groepen mensen die op achterstand staan. Is het niet door laaggeletterdheid of door een ‘rugzak’, dan wel door pech, gemiste kansen of frustraties. Deze groepen zijn minder zelfredzaam en daardoor kwetsbaar.
Het MST is er juist voor deze mensen in Tilburg.
De huiskamer heeft een belangrijke functie binnen het MST, als ontmoetingsplaats en als vindplaats voor sociaal kwetsbare mensen. Middels inclusieve gastvrijheid sluit men aan bij de bezoekers die kampen met sociale en/of  psychiatrische problemen.

 

lees meer >>
 
Koningin Maxima bezoekt Jessehof

De voorzitter van Netwerk DAK praatte Koningin Maxima bij over het belangrijke werk van inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat. Dit ter gelegenheid van 60 jaar Kansfonds, dat dit werk met de meest kwetsbare mensen financieel ondersteunt. Bekijk hier Koningin Maxima in gesprek met bezoekers van de Jessehof in Delft. Lees verder het hele nieuwsbericht van Kansfonds waarom het werk van inloophuizen belangrijk is en financiele ondersteuning krijgt. Lees de bijdrage van Andries Baart tijdens het bezoek met zes dilemma's.

lees meer >>
 
Over deze website

Op deze website vindt u alles over inloophuizen, buurtpastoraat en drugs- en straatpastoraat. Het doel van de website is uitwisseling van kennis en ervaring.

Bijna al het materiaal op de website is afkomstig van de 100 aangesloten inloophuizen, plekken van buurtpastoraat en straatpastores. Het gaat om onderwerpen zoals toerusting, voorbeeld van intakegesprek met vrijwilliger, succesfactoren binnen de Wmo.

De website is nog niet af. Meer materiaal is gewenst. Met name voorbeelden zijn welkom: voorbeelden van bijvoorbeeld een vrijwilligers contract,  een functie omschrijving van een beroepskracht, een verhuur overeenkomst, huisregels, registratieformulier.

Mocht u niet vinden wat u zoekt, heeft u een suggestie voor verbetering, staat er iets wat hier niet hoort: mail het, dan wordt het opgepakt.

 
 
In Beeld
Eenzaamheid
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door